top of page
Soyut Bulutlar
Yazarın fotoğrafıMeydanPark Veteriner Kliniği

Sık Görülen Tavşan Hastalıkları

Güncelleme tarihi: 27 Ara 2023


tavşan hastalıkları

Tavşanlarda Ensefalitozoonoz

Ensefalitozoonsis, tavşanların böbreklerini, gözlerini ve sinir sistemlerini etkileyebilen paraziter bir enfeksiyondur. Enfekte olmuş birçok tavşan, yaşlanana kadar veya stresli hale gelene veya bağışıklık sistemi baskılanana kadar klinik belirtiler geliştirmez. Gelişebilecek yaygın belirtiler arasında bir veya iki gözün içinde ağır beyaz plaklar/büyümeler, başın eğilmesi, göz seğirmesi ve titreme veya nöbetler sayılabilir.

Not: Tüm tavşanlar yanıt vermese de tedaviler mevcuttur.


Tavşanlarda Cheyletiellosis (Yürüyen Kepek)

Cheyletiellosis Nedir?

Tavşanlarda Cheyletiellosis, yaygın tavşan akarı Cheyletiella parasitovorax'ın neden olduğu bir durumdur . Bu kenenin etkilerine bazen "yürüyen kepek" denir, çünkü bunlar büyük, beyazımsı akarlar olup bir tavşanın derisinde ve saçında gezinir ve aşırı pul pul deriye neden olur. Enfekte tavşanlar onu diğer tavşanlara yayar. Bu oldukça bulaşıcı, yuva yapmayan akar, çevrede kısa süreler için de yaşayabilir.

Cheyletiellosis'in Klinik Belirtileri Nelerdir?

Enfekte olmuş bir tavşan genellikle kaşıntı veya kaşınma gibi bariz cheyletiellosis belirtileri geliştirecektir, ancak yaygın bir belirti işareti aşırı kepek, omuzların üzerinde veya arka ve arka uç üzerinde kuyruğun hemen üzerinde büyük beyaz deri pullarıdır. Ayrıca tavşanınızın özellikle ense arkasında ve kürek kemikleri arasında tüy dökülmesi görebilirsiniz. Cheyletiellosis veya yürüyen kepek, daha uzun tüylü tavşanlarda daha sık görülür.

Tavşanlarda Cheyletiellosis Nasıl Teşhis Edilir?

Cheyletiellosis'i mümkün olduğunca erken teşhis etmek ve uygun şekilde tedavi etmek çok önemlidir, bu nedenle saç dökülmesi veya pul pul deri olan herhangi bir tavşan bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Birçok belirti cheyletiellosis'e benzeyebilir ve saçkıran gibi bazıları insanlara da bulaşıcı olabilir. Tavşanınızın veterineri, tavşanınızın derisi ve saçı/kürk dahil olmak üzere kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Tavşanınızın derisi pul pul ise, veteriner hekiminiz Cheyletiella akarlarını aramak için mikroskobik analiz içeren bir deri kazıma testi önerecektir.

Cheyletiellosis Nasıl Tedavi Edilir?

Bu parazitin yok edilmesi diğer parazitlerden daha zor olabilir. Veteriner hekiminiz size uygun topikal ve çevresel tedaviler konusunda tavsiyede bulunabilir. "... Cheyletiella diğer hayvanları etkileyebileceğinden, evinizdeki tüm evcil hayvanlar tedavi edilmelidir."

Cheyletiella Akarları Ailemi Etkiler Mi ?

Cheyletiella insanlar üzerinde yaşayabilir ve özellikle böcek ısırıklarına karşı hassas olan kişilerde sorun yaratabilirken, genel olarak evinizdeki akarları imha ederek ve çevreyi bu akarlara karşı koruyarak sorunu önleyebilirsiniz .

Bu belirtilerden bir veya bir kaçıyla karşılaşırsanız MEYDANPARK VETERİNER KLİNİĞİ 'ni ziyaret edebilirsiniz.


Tavşanlarda Pirelenme

Tavşanlar, pireler de dahil olmak üzere dış parazitleri alabilir. Pireler, özellikle tavşanınız dışarı çıkarsa veya pire olan köpek veya kedilerin olduğu bir evde yaşıyorsa, tavşanınızda ikamet edebilecek küçük böcek parazitleridir.

Pireler, diğer istila edilmiş hayvanlardan veya ortamlardan edinilir (park,bahçelievler gibi ). Pireler her yaşta ve cinsiyette bir tavşanı etkileyebilir.

Tavşanımdaki Pire Belirtileri Nelerdir?

Tavşanınız pire ısırıklarına duyarlılığına bağlı olarak kaşınabilir veya kaşınmayabilir. Tavşanın kendisini ısırdığını, yaladığını veya kaşındığını görebilirsiniz. İstilanın başlarında, tavşanınızın pire olduğuna dair hiçbir işaret olmayabilir. Evdeki diğer hayvanlarda pire öyküsü olabilir.

Evdeki diğer hayvanlarda pire öyküsü olabilir. Pireler dışkılarını deriye, tavşanın kürküne bırakırlar. Pire dışkısına pire kiri denir.

Pire kiri, kum tanesi büyüklüğünde küçük, virgül şeklinde siyah döküntüdür.

Ciltte bazen enfekte olacak ve ikincil bir bakteriyel cilt enfeksiyonuna dönüşecek küçük kırmızı ısırık izleri veya yaralar bulunabilir. Pireler beslenirken tavşanınız zamanla anemik hale gelebilir.

Düzenli veteriner muayeneleri sorunun erken teşhisine ve uygun tedaviye yardımcı olur. Veterineriniz tavşanın kürkünü ve derisini pire ve diğer dış parazitlere karşı muayene edecek ve uygun tedaviyi belirleyecektir.

Pireli Tavşanlar Nasıl Tedavi Edilir?

Pireler kedi ve köpekleri etkilediği için evdeki tüm hayvanlara tedavi uygulanmalıdır. Kullanılacak SADECE tavşanlara aşina bir veterinerin rehberliğinde kullanılmalıdır.

Pire yumurtaları hayvandan düştüğünden ve yetişkin pireler halılarda ve evin diğer alanlarında yaşayabildiğinden, evcil hayvanın yanı sıra çevreyi de korumak çok önemlidir. Ortam nemine ve sıcaklığa bağlı olarak, pire yumurtaları 14-28 gün gibi kısa bir sürede yumurtadan çıkarak yetişkin pireyi üretebilir. Tedavi, pire sirkülasyonunu kırmak için yeterince uzun olmalıdır.

Kendim Pireden Etkilenme Konusunda Endişelenmeli Miyim?

Ağır enfestasyonlarda pireler insanları ısırabilir ve böcek ısırıklarına duyarlı kişilerde problemlere neden olabilir. Ayak bileklerinde ısırık izleri görülebilir. Genel olarak sorun, parazitin evden uzaklaştırılmasının ardından kendi kendini sınırlamasıdır. Ancak pire istilasına uğramış bir evde cilt problemi yaşayan herkesin mutlaka doktoruna danışması gerekir. ​


Bu belirtilerden bir veya bir kaçıyla karşılaşırsanız MEYDANPARK VETERİNER KLİNİĞİ 'ni ziyaret edebilirsiniz.






Comments


bottom of page