top of page
Soyut Bulutlar
Yazarın fotoğrafıMeydanPark Veteriner Kliniği

Sakallı Ejder Bakımı

Güncelleme tarihi: 27 Ara 2023


Sakallı ejder bakımı

Özellikle son yıllarda evde beslenmesi yaygınlaşan bir kertenkele türü olarak karşımıza çıkan Sakallı Ejder (Bearded Dragon)  insanlardan çekinmeyen uysal bir hayvan olarak görülmektedir. Ortalama ömrü 15 sene olan bu kertenkele hakkında araştırmalar devam ediyor. İşte Bearded Dragon hakkında merak edilen tüm detaylar…​

Sakallı ejderler yerde yaşarlar ama kayalara ve alçak dallara tırmanırlar. Gündüz saatlerinde aktiftirler.Uygun bakımla 7 ila 10 yıl yaşayabilir. 10 ila 18 ay arasında cinsel olarak olgunlaşırlar.

Yetişkinler toplam 50 uzunluğana ulaşacaktır.

Sakallı ejderler harika evcil hayvanlardır. Genellikle uysaldırlar . Çevrelerine karşı meraklı ve dikkatlidirler. İlginç davranışlar arasında kol sallama, kafa sallama ve kazma yer alır.

Tutucu Bakım Gereklilikleri

Sakallı ejderhaları korumak için Ultraviyole B ışını gereklidir. UVB'nin en iyi kaynağı güneştir,

ancak en az %5 UVB içeren özel bir flüoresan ampul (paket üzerinde öyle yazmalıdır) satın alınabilir. Bu ampul güneşlenme alanından en fazla 25 CM uzağa yerleştirilmeli ve yaklaşık 14 saat gün ışığı ve 10 saat karanlık sağlayacak bir zamanlayıcıda olmalıdır. Her 3-6 ayda bir değiştirilmelidir çünkü UVB, görünür ışık hala yayılmaya devam etse bile kaybolur. Vidalı uçlu ampuller ("tam spektrumlu" ampuller olarak satılanlar bile) ısı sağlar, ancak UVB'yi sağlamaz.

Hava Sıcaklığı

Sakallı ejderhaları korumak için Ultraviyole B ışını gereklidir. UVB'nin en iyi kaynağı güneştir,

ancak en az %5 UVB içeren özel bir flüoresan ampul (paket üzerinde öyle yazmalıdır) satın alınabilir. Bu ampul güneşlenme alanından en fazla 25 CM uzağa yerleştirilmeli ve yaklaşık 14 saat gün ışığı ve 10 saat karanlık sağlayacak bir zamanlayıcıda olmalıdır. Her 3-6 ayda bir değiştirilmelidir çünkü UVB, görünür ışık hala yayılmaya devam etse bile kaybolur. Vidalı uçlu ampuller ("tam spektrumlu" ampuller olarak satılanlar bile) ısı sağlar, ancak UVB'yi sağlamaz.

Tankın gündüz sıcaklığı 80-85F arasında olmalı ve güneşlenme noktası 88-95F. Isı yayan bir lamba, tankın bir ucunun üzerine yerleştirilerek, tankın bir tarafının diğerinden daha sıcak olmasını sağlayacak bir sıcaklık gradyanı sağlanmalıdır. Depo içinde uygun sıcaklığı sağlamak için ampulün watt değerini seçin. Tank altı ısıtıcılar, tankın genel sıcaklığını hafifçe yükseltmek için kullanışlıdır, ancak değişen ortam sıcaklıklarına uyum sağlamak için bir termostat veya reostat ile birlikte kullanılmalıdır. Geceleri sıcaklık 70-75F'ye düşmelidir. Oda sıcaklıkları gece 70F'nin altına düştüğünde, tank altı ısıtıcı veya seramik ısı yayıcı kullanın. Açıkçası, bu sıcaklıkları izlemek için en az iki termometre kullanımda olmalıdır, ancak ortam sıcaklığını ölçebilen dijital termometreler artık kolayca bulunabilmektedir. Kertenkele yanıklarını önlemek için özen gösterilmelidir. Isıtma elemanları doğru kullanılmadığı takdirde tehlikeli olabilir,

İyi havalandırma şarttır ve nem orta düzeyde olmalıdır (%40-60 bağıl nem).

Tüm ejderhanın vücudunu ıslatması için yeterince büyük bir su kabı sağlayın. Kertenkeleler genellikle sularına dışkılarlar, bu nedenle su her gün değiştirilmeli ve kapları haftada en az bir kez seyreltilmiş ağartıcı ile dezenfekte edilmelidir.

Sakallı ejderler hızla büyürler, bu yüzden büyük bir terraryum ile başlamak en iyisidir. Tek bir yetişkin sakallı ejder, üstü ekranlı 75 veya 120 galonluk bir akvaryumda iyi iş çıkaracaktır. Bir terraryum inşa ederken, en az 48" uzunluğunda, 24" genişliğinde ve 18" yüksekliğinde olmalıdır. Yüksek sıcaklıkları muhafaza edebilmeli, aynı zamanda iyi havalandırılmalıdır. Dezenfekte edilmesi de kolay olmalıdır.

Terraryumun alt kısmı, güvenli ve temizlenmesi kolay bir şeyle kaplanmalıdır. Sakallı ejderler küçük parçacıkları yedikleri için bunları kullanmayın. Asla kum (biyobozunur kalsiyum bazlı kumlar dahil), talaş veya çakıl kullanmayın. İyi seçenekler arasında gazete, iç/dış mekan halısı veya mümkünse steril saksı toprağı yer alır.

Tırmanmak için dallar, güneşlenmek için kayalar ve saklanmak için sığınak sağlayın. İdeal olarak, tank altı ısıtıcısının üzerindeki ısı lambasının altına bir kaya yerleştirilmelidir. Sansevieria, aloe, palmiyeler ve sikadlar gibi dayanıklı bitkiler kullanılabilir.

Sakallı ejderhalar omnivordur(hem sebze hem de canlı omurgasız tüketen) ve çeşitli bir diyet gerektirir. Kalsiyum açısından zengin yapraklı yeşillikler ve diğer sebzelerden oluşan bir salata günlük olarak sunulmalıdır. Aşağıdaki koyu yeşillikler salatanın büyük çoğunluğunu oluşturmalıdır: karalahana, karahindiba yeşillikleri ve çiçekleri,  hindiba, üzüm yaprağı, hardal yaprağı, şalgam yaprağı ve su teresi.

Bu sebzeler salatanın geri kalanını oluşturmak için karıştırılabilir: meşe palamudu kabağı, kırmızı ve yeşil biber, balkabagi, havuç, yeşil fasulye, mercimek, bezelye, balkabağı ve diğer kış kabağı, kar bezelyesi, tatlı patates ve şalgam.

Aşağıdakiler, ara sıra ikram olarak idareli bir şekilde verilmelidir: lahana, pazı ve lahana, metabolik kemik hastalığına neden olabilen kalsiyum oksalat bakımından yüksektir; ıspanak, brokoli ve maydanoz, tiroid fonksiyonunu azaltan guatrojenlerde yüksektir; mısır, salatalık, turp, filiz ve kabak beslenme açısından düşüktür. Çeşitli meyveler (çekirdekleri veya çekirdekleri olmadan) ve çiçekler de ikram olarak eklenebilir: elma, kayısı, muz, çilek, kavun, incir, üzüm, mango, portakal, papaya, şeftali, armut, erik, domates, Ficus benjamina , sardunyalar, ebegümeci çiçekleri ve yaprakları, hercai menekşeler, petunyalar, pothos, gül yaprakları ve yaprakları, salyangoz asması ve menekşeler.

Böcekler de diyetin önemli bir bölümünü oluşturur. Cırcır böcekleri ve yemek kurtları yaygın olarak bulunur . Sakallı ejderin büyüklüğüne bağlı olarak, böceklerin büyüklüğüne göre seçilmesi gerekir. Yavru sakallı ejderlere çok küçük avlar vermelisiniz. Onlar için çok büyük böceklerle beslendiklerinde, kısmi felç, nöbetler, motor kontrol kaybı, kendi kendine beslenememe, bağırsak sıkışması ve hatta ölüm gibi ciddi sağlık sorunları sıklıkla ortaya çıkar. İğne başlı cırcır böceklerini ve küçük, yeni tüy dökmüş solucanları beslemekle başlayın, yalnızca yavaş ve kademeli olarak daha büyük boyutlara ilerleyin, onlar için hazır olduklarında bir günlük küçük fareleri aşamalı olarak verin. Bebek fareler (pinkies), dört aylıktan büyük ejderhalara haftada bir kez sunulabilir. Kertenkele boyutuna göre farelerin yaşını ve boyutunu seçin.

Jüvenil sakallı ejderler, her hafta üç kez kalsiyum (fosfor/D vitamini eklenmemiş) takviyesi ve ayda bir kez yüksek kaliteli bir sürüngen multivitamin gerektirir. Bunlar salataların üzerine serpilmelidir. Sakallı ejderinizin kaliteli beslenmesini sağlamak için tüm böceklerin yüksek kaliteli bir böcek diyeti ile "bağırsakları dolu" olması gerekir. Böcekler ayrıca beslenmeden hemen önce bir kalsiyum tozu ile “tozlanmalıdır”. İyi bir diyetle beslenen yetişkin ejderhalar (yapraklı yeşillikler, "bağırsak dolu" ve tozlu böcekler ve pembeler), haftalık kalsiyum ve aylık multivitamin takviyesi ile iyi iş çıkaracaktır.

BAKIM VE TAŞIMA

Sakallı ejderler, rutin kullanımlara tahammül etmeyi öğrenecekler. Günlük olarak ele alındığında, zaman geçtikçe daha rahatlarlar ve hayvan uysal olduğunda muhafazanın temizlenmesi basitleşir. Sakallı ejder derisi çok pürüzlüdür, bu nedenle hafif eldivenler ve uzun kollu giysiler hafif çiziklerden korur. Ayak tırnakları da iğne gibi keskinleşir ve birkaç haftada bir kesilmelidir. Son olarak, tüm sürüngenler potansiyel olarak sürüngenlerden bulaşabilen Salmonella bakterisi ile enfekte olduğundan, rutin temizlik ve hijyen esastır.



Comments


bottom of page