İnsanın en iyi dostu olarak bilinen köpekler, doğru bakım ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları sayesinde birçok hastalıktan korunabilmektedir. Ancak kalp kurdu gibi hastalıklardan korunmak için bu adımlar yeterli olmamaktadır. Bu nedenle mutlaka alanında uzman veteriner hekimler tarafından kapsamlı bir tedavi süreci planlanmalıdır. Aksi halde çoklu organ yetmezliği ve ölüm vakaları gibi ciddi sonuçlarla karşılaşmak kaçınılmaz bir hal alacaktır.
Sivrisinek ısırığı ile bulaşan kalp kurdu hastalığı; gelincikler, kediler, deniz aslanları, kurtlar, tilkiler ve çakallar gibi birçok hayvanda görülebilmektedir. İnsanlarda görülme sıklığı ise oldukça nadirdir. Kedilerin aksine köpekler, larvalar yetişkinliğe ulaşmış olsa da doğru tedavi programı ile hayatta kalabilmektedir. Fakat genel sağlık durumlarının toparlanması hayli uzun sürebilmektedir. Bu nedenle en etkili yöntem, parazitlere karşı koruyucu önlemlerin alınmasıdır.
Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Hangi Belirtilerle Görülür?
Köpeklerde kalp kurdu hastalığı, enfekte olmuş köpeğin sivrisinek tarafından ısırılması ve ardından sağlıklı bir köpeğe larvaları taşıması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Köpekler, larvaların gelişmesi ve çoğalması için ideal konaklardır. Bu nedenle tedavinin geciktirilmesi halinde parazit popülasyonunda ciddi bir artış yaşanmaktadır.
Köpek vücuduna bulaşan kalp kurtları, akciğerler ve kalp damarlarına yerleşim göstermektedir. Bu durum sonucunda en sık ortaya çıkan belirtilerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
Kronik Öksürük: Kalp kurdu hastalığı geçiren köpekler, sürekli olarak öksürmektedir. Bu şikayet genel olarak orta şiddetli seyretmektedir. Köpeklerin öksürmelerine neden olacakları farklı bir hastalığın olmaması, yaşam alanlarında alerjik etmenlerin bulunmaması ve benzeri durumlar karşısında kalp kurdu hastalığından şüphelenilmektedir.
İştahın Azalması ve Kilo Kaybı: Köpekler, genel sağlık durumları ve aktivite yoğunluğuna bağlı olarak zaman zaman kilo değişimleri yaşayabilmektedir. Ancak sağlıklı olan, beslenme ve aktivite yoğunluğu değişmeyen köpeklerin ideal kilo aralığında kalmaları beklenmektedir. Bu nedenle iştah kaybı yaşanması ve kilo kayıplarının bariz hale gelmesi karşısında kalp kurdu ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Halsizlik ve Yorgunluk: Kalp kurdu, köpeklerde yaygın enfeksiyona neden olabilen bir sağlık sorunudur. Gelişen enfeksiyona bağlı olarak köpeklerde halsizlik ve yorgunluk görülmesi beklenen bir semptomdur. Özellikle oyun oynamak, koşu ve yürüyüş gibi fiziksel aktivitelerden sonrasında aşırı yorgunluk görülmesi halinde vakit kaybetmeden uzman bir veterinere danışılması gerekmektedir.
İlgisizlik ve İsteksizlik: Yorgunluğa bağlı olarak köpeklerin sevdikleri aktivitelere karşı dahi isteksiz olmaları durumunu kapsamaktadır. Özellikle fiziksel enerji harcanması gerektiren komutlar için ilgisiz ve isteksizlik şikayetleri görülebilmektedir.
Karın Bölgesinin Şişmesi: Kalp kurdu, köpeklerde sıvı birikmesine yol açabilen bir sağlık sorunudur. Özellikle ileri evrelerde seyreden hastalık, sıvı tutulumunu nedeniyle karın bölgesinde şişliğe neden olabilmektedir. Bu durum karşısında uzman bir veteriner hekimin acil müdahale gerçekleştirmesi hayati önem taşımaktadır.
Kava Sendromu: Köpek vücudunda bulunan parazit popülasyonunun artış göstermesi ve hastalığın ilerlediği evrelerde görülen hayati bir tehdittir. Parazitler, damarların aniden tıkanmasına neden olarak kardiyovasküler sistemde çöküşe yol açmaktadır. İdrarın kahverengi ya da koyu kırmızı renkli olması, dudaklarda solgunluk ve nefes almakta güçlük çekilmesi gibi belirtiler göstermektedir. Acil cerrahi müdahale yapılmaması halinde ölüm vakaları ile sonuçlanmaktadır.
Kalp kurdu hastalığı sivrisinekler ile bulaştığı için evden çıkarılmayan köpekler dahi risk grubunda yer almaktadır. Hızlı ilerleyen bir hastalık olması, tüm köpekler için hayati tehdit yaratmaktadır. Bu durumu önlemek için en etkili korunma yöntemi ise her sene 1 kez düzenli olarak kan tahlili yaptırılmasıdır. Bu sayede kandaki larva proteinlerinin doğru şekilde teşhis edilmesi ve erken tedavi başlatılması mümkün olacaktır.
Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde kalp kurdu hastalığı hayati bir tehdit olsa da erken teşhis ve doğru bir tedavi planlaması ile iyileşme mümkündür. Bunun için ilk olarak hastalığın gerekli tetkikler ile doğrulanması ve köpeğin genel sağlık durumunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda tedavi süresi boyunca fiziksel aktivitenin sınırlandırılması da önem taşımaktadır. Aksi halde kalp kurtları çok daha hızlı şekilde çoğalmakta ve vücuda verdiği hasar aynı oranda artış göstermektedir.
Köpeklerde kalp kurdu tedavisi için öncelikle semptomların kontrol altına alınması gerekmektedir. Ardından hem larvalar hem de kurtların öldürülmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede genel sağlık durumunun stabilize edilmesi ve vücutta oluşacak hasarın kontrol altına alınması mümkün olmaktadır. Ancak tedavi sonrasında dahi köpeklerin eski yaşam kalitelerine ulaşmaları zaman alabilmektedir. Bu nedenle tedavi süreci boyunca istikrarlı ve sabırlı olunması büyük bir önem taşımaktadır.
Comments