
Tendonlar, eklemlerin hareket edebilmeleri ve kaslarda oluşan enerjinin kemiklere ulaştırılmasını sağlayan bağlara verilen genel addır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi farklı nedenlerden dolayı kedilerde de tendon deformasyonları, yırtıkları ve kopmaları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda tıbbi müdahalenin geciktirilmemesi, yaşam kalitesinin korunabilmesi ve vücut fonksiyonlarının sürdürülebilmesi için temel kriter olarak kabul edilmektedir.
Kedilerde tendon kopması, geçirilen kazalar ve travmalara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Diğer hayvanlarla edilen kavgalar, trafik kazaları, fiziksel şiddete maruz kalınması, kemik kırıklarının tendonları deforme etmesi ve benzeri durumlar sonucunda tendonlarda yırtık ya da kopma görülmesi mümkündür. Çünkü tendonlar her ne kadar sert lif dokuları olsalar da fizyolojik olarak hasar görme riski yüksek olan yapılardır.
Kedilerde tendon kopması genel olarak nadiren karşılaşılan vakalar olarak kabul edilmektedir. Geçirilen kazalar ve maruz kalınan travmalar, çoğunlukla tendonlarda yırtık oluşmasına yol açmaktadır. Ancak yırtıkların zamanında tedavi edilmemesi ve bağların zorlanması sonucunda da kopmalar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle tendonlarda oluşan hasarlar karşısında vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekmektedir.

Kedilerde Tendon Kopması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedilerde tendon kopması, topallama ve bacakların tutmaması gibi ciddi problemlere neden olabilmektedir. Aynı zamanda kediler, sorunlu bacaklarını sürekli olarak yalayarak ağrılarını giderme eğilimi göstermektedir. Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde uygun tedavi planlamasının yapılabilmesi için bir veteriner hekime başvurulması büyük önem taşımaktadır. Aksi halde bağ dokusunun onarılamaz hale gelmesi ve kalıcı fonksiyon kayıplarının yaşanması kaçınılmaz bir hal alacaktır.
Kedilerde tendon kopması tedavisi, birçok farklı kritere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavi öncesinde ilk olarak kedilerin genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için dikkat edilmesi gerekenlerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
Tendon Kopmasına Yol Açan Faktörün Belirlenmesi: Tedavi sürecinin ilk adımı, her zaman için soruna yol açan faktörlerin doğru şekilde teşhis edilmesidir. Bu nedenle tedavi planının hazırlanabilmesi için tendon kopmasına neden olan kaza ya da altta yatan diğer sağlık sorunlarının araştırılması gerekmektedir.
Tendon Kopması Derecesinin Belirlenmesi: Kedilerde tendon kopması, farklı evreler ve şiddetlerde görülebilmektedir. Bu kapsamda kopukluk akut, tam, kısmi ya da kronik şekilde ortaya çıkabilmektedir. Yapılacak olan tedavi, kopma derecesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Fiziksel Unsurların Değerlendirilmesi: Kedilerin yaşı, vücut ağırlıkları ve hasta öyküleri gibi detayların incelenmesi kapsayan aşamadır. Yapılan araştırmalar, ileri yaşta ve fazla kilolu olan kedilerin diğer kedilere kıyasla daha fazla tendon problemi yaşadıklarını kanıtlamıştır. Aynı zamanda yapılacak olan müdahaleye uygunluğun onaylanması için de fiziksel unsurlar her zaman için belirleyici bir kriter olarak kabul edilmektedir.
Sağlık Geçmişinin İncelenmesi: Kedilerin geçmiş dönemlerde yaşadıkları sağlık sorunları, kullandıkları ilaçlar, yapılan cerrahi müdahaleler, alerji kayıtları ve kronik hastalıkları gibi kriterlerin incelendiği süreçtir. Bu sayede genel sağlık durumunu riske atması muhtemel olan risk faktörlerinin engellenmesi mümkün olacaktır.
Anesteziye Uygunluğun Değerlendirilmesi: Kedilerde tendon kopması tedavisi için cerrahi prosedürlerin uygulanması gerekmektedir. Bu uygulamalar için yapılacak anestezi prosedürlerinin kediler için risk yaratması, ölüm vakaları ile karşılaşılmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesinde mutlaka anesteziye uygunluğun doğrulanması şartı bulunmaktadır.
Kedilerde tendon kopması tedavisi, genel olarak cerrahi operasyonlarda sentetik materyal kullanımı ile bağ dokusunun onarılması sonucunda gerçekleştirilmektedir. Bu sayede tendonların bağ görevini tekrardan görmeleri sağlanabilmektedir. Operasyon sonrasında ise egzersiz hareketlerinin yapılması, bağların güçlendirilmesi için takviye edici gıdaların kullanılması ve ısı uygulamalarının yapılması gibi destekleyici tedavilerden yardım alınması gerekmektedir. Bu sayede kedilerin eklem hareketlerinin yeniden kazandırılması mümkün olmaktadır.
Comments