Zarafetleri ve bağımsızlıklarına düşkün yapılarıyla evlerimizin neşe kaynağı olan kediler, zaman zaman çeşitli rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Kedilerde böbrek taşı, sıklıkla görülen ve birtakım riskleri barındıran ciddi rahatsızlıklardan biridir. Sindirim sistemi ve idrar yollarına zarar verebilen bu taşlar, ağrı ve sancı gibi komplikasyonlara yol açtığından kedinizin huzursuz olmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum sonucunda minik dostunuzun yaşam kalitesi düşmektedir. Peki, kedilerde böbrek taşı neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl düşürülür? Bu soruların cevaplarını hep birlikte inceleyelim.
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek taşı, idrarın minerallerle doygun hale gelmesi ve kristalleşmesiyle oluşan sert birikintilerdir. Bu kristaller böbreklerde, idrar yollarında veya mesanede birikerek tıkanıklıklara ve ağrıya neden olabilmektedir. Kedilerde böbrek taşı, tıpkı insanlarda da olduğu gibi oldukça yaygın bir sorundur. Genç ve yaşlı fark etmeksizin çeşitli nedenlerden dolayı her yaştan kediyi etkileyebilmektedir.
Kedilerde Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlık, sindirim sistemi ve idrar yollarını etkilediği için direkt tespit edilmesi zaman alıcı olabilmektedir. Ancak, kediye bakım veren kişilerin dikkatli gözlemleri sonucunda belirtileri fark etmek mümkündür. Kedilerde böbrek taşı belirtileri şu şekildedir:
Kedinizin sık sık idrara çıkması, aynı zamanda idrarını yaparken zorlanması,
İdrarında kum gibi görünen küçük tanecikli kristallerin bulunması,
İdrarında pembe veya kırmızı renklenmelerin olması (kan),
Kedinizin iştahını kaybetmesi, kilo kaybı,
Kedinizin daha sakin ve uysal bir yapıya bürünmesi, hareket azalması,
Kusma.
Böbrek taşı, genellikle kedilerin karın bölgesinde şiddetli ağrıya yol açmaktadır. Minik dostlarımız, bu ağrıdan kurtulmak için karın bölgelerini size göstermeye çalışabilir veya kambur gibi görünerek ağrının daha az etki göstermesini sağlamaya çalışabilir. Yukarıda sıralanan belirtileri fark etmeniz durumunda mutlaka alanında uzman bir veteriner hekime başvurmanız önerilmektedir.
Kedilerde Böbrek Taşı Neden Oluşur?
Sancıya yol açarak kedinizin yaşam kalitesini düşüren böbrek taşının altında birçok neden bulunabilmektedir. Her cins ve yaştan kediler bu rahatsızlığı yaşayabilirken özellikle genetik açıdan şanssız olan bazı cinslerin daha yatkın olduğu görülmektedir. Kedilerde böbrek taşı nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Magnezyum, fosfor ve yüksek protein içeren besinlerin sık tüketimi,
Yetersiz su alımı,
Aşırı kilo,
İdrar yolu enfeksiyonları.
Kedilerde böbrek taşı, önlem alınmadığı takdirde ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi mutlaka dikkat edilmesi gereken rahatsızlıklardandır. Bu aşamada kediye bakım veren kişilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Teşhis ve tedavi sürecinde veteriner hekimin önerilerine uyulmalı, sonrasında ise önleyici adımlar atılmalıdır.
Böbrek Taşı Olan Kedinin Tedavisi
Kediniz, böbrek taşı belirtilerini taşıyor ise zaman kaybetmeden uzman bir veteriner hekime başvurmanız son derece önemlidir. Veteriner hekiminiz, kediniz için fiziksel muayene uygulayarak böbrek taşının varlığı hakkında bilgi edinebilmektedir. Ayrıca ultrason, röntgen ve idrar tahliline de başvurabilmektedir. Fiziksel muayene ve teşhise yardımcı diğer testlerin uygulanmasının ardından böbrek taşının varlığı görülür ise tedavi adımları izlenmektedir.
Kedilerde böbrek taşının tedavisi için öncelikle taşın tipi, boyutu ve konumu belirlenmelidir. Böbrek taşı hakkında bilgi edinildikten sonra aşağıdaki tedavi seçenekleri uygulanmaktadır:
İntravenöz sıvı tedavisi
Ağrıyı ve iltihabı azaltmak için ilaçlar
Böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye yönelik diyet programı
Yukarıdaki uygulamalar ile böbrek taşının doğal yollarda vücudu terk etmesi beklenmektedir. Ancak böbrek taşı büyük veya mesaneyi tıkıyorsa cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu durumda veteriner hekim, cerrahi müdahaleyi gerçekleştirerek böbrek taşını kedinizin vücudundan uzaklaştırmaktadır.
Kedilerde Böbrek Taşı Nasıl Önlenir?
Her yaştan ve her cinsten kedi, böbrek taşı problemi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ancak kedinizin ortamında ve beslenmesinde yapacağınız çeşitli düzeltmeler ile bu problemin oluşma riskini azaltabilirsiniz.
Aşırı kilo, böbrek taşına zemin hazırlamaktadır. Kedinizin ideal kilosunu korumaya yardımcı olun.
Kediniz için magnezyum, fosfor ve protein açısından dengeli bir mama tercih edin. Bunların yüksek miktarda tüketilmesi durumunda böbrek taşı daha kolay ortaya çıkmaktadır.
Kedinizin taze, temiz ve bol suya her zaman erişim sağlayabilmesine yardımcı olun. Bol su tüketimi, böbrek taşının önlenmesi aşamasında son derece önemlidir.
Kedinizi düzenli olarak veteriner hekime götürmeli, böbrek taşı ve diğer sağlık sorunlarının erken teşhisini sağlamalısınız. Ayrıca kedinizin idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmasını önlemek için veteriner hekimin önerdiği aşıları yaptırmalısınız.
Düzenli hareket, böbrek taşı için önleyici bir rol üstlenmektedir. Bu nedenle kedinizin ev içinde ve dışında rahat hareket etmesini sağlamalısınız.
0212 923 02 03 numarasından Güngören ilçesinde bulunan MeydanPark Veteriner Kliniğimize randevu oluşturarak fip hastalığıyla mücadelede ilk adımı atabilirsiniz.
Kommentare