top of page
Soyut Bulutlar
Yazarın fotoğrafıMeydanPark Veteriner Kliniği

Kedi Lösemi Virüsü Hakkında Gerçekler

Güncelleme tarihi: 27 Ara 2023


kedi lösemi

Feline lösemi virüsü (FeLV), kedilerde önde gelen ölüm nedeni olarak travmadan sonra ikinci sıradadır ve tanıdan sonraki üç yıl içinde kalıcı olarak enfekte olan kedilerin %85'ini öldürür. Virüs genellikle anemi veya lenfomaya neden olur, ancak bağışıklık sistemini baskıladığı için kedileri ölümcül enfeksiyonlara da yatkın hale getirebilir.


Yine de kedi lösemi virüsüne maruz kalmak ölüm cezası olmak zorunda değildir; Virüsle karşılaşan kedilerin yaklaşık %70'i enfeksiyona direnebilir veya virüsü kendi başlarına ortadan kaldırabilir.

Kedi Lösemi Virüsü Nasıl Bulaşır?

Kedi lösemisi sadece kedileri etkileyen bir hastalıktır - insanlara, köpeklere veya diğer hayvanlara bulaşamaz. FeLV bir kediden diğerine tükürük, kan ve bir dereceye kadar idrar ve dışkı yoluyla geçer. Virüs kedinin vücudunun dışında uzun süre yaşamaz . Yavru kedi, hastalığı uteroda veya enfekte bir anne sütü yoluyla kapabilir. Hastalık genellikle görünüşte sağlıklı kediler tarafından yayılır, bu nedenle bir kedi sağlıklı görünse bile enfekte olabilir ve virüsü bulaştırabilir.

Kedinizin Risk Faktörleri

Enfekte kedilere maruz kalmak, özellikle yavru kediler ve genç yetişkin kediler için kedinizin FeLV'ye yakalanma riskini artırır. Daha yaşlı kedilerin enfeksiyon kapma olasılığı daha düşüktür, çünkü direnç yaşla birlikte artıyor gibi görünmektedir. Çok kedili evlerde veya sokaklarda yaşayan kediler, özellikle su ve yemek kaplarını ve kum kaplarını paylaşıyorlarsa daha fazla risk altındadır .

Yine de, aşılar ve güvenilir testler sayesinde FeLV prevalansı son 25 yılda azalmıştır.

Kedi Lösemi Virüsünün Belirtileri

FeLV ile enfekte olmuş kediler, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını sergileyebilir:

  • Soluk diş etleri

  • Ağızda sarı renk ve göz beyazında sararma

  • Büyümüş lenf düğümleri

  • Mesane, deri veya üst solunum yolu enfeksiyonları

  • Kilo kaybı ve/veya iştahsızlık

  • Sağlıksız kürk durumu

  • Zayıflık ve uyuşukluk

  • Ateş

  • İshal

  • Nefes alma zorluğu

  • Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde kısırlık gibi üreme sorunları

  • Stomatit – Dişeti ülserasyonunu içeren ağız hastalığı

Kedi Lösemi Virüsü Teşhisi

Veteriner hekiminiz, kandaki FeLV proteinlerini tanımlayan basit bir kan testi yaparak hastalığı teşhis edebilir. Bu test oldukça hassastır ve çok erken enfeksiyonlu kedileri tanımlayabilir. Bazı kedilerin enfeksiyonu birkaç ay içinde temizlemeyi başaracağını ve ardından testin negatif çıkacağını hatırlamak önemlidir.

İkinci bir kan testi olan IFA, enfeksiyonun ilerleyici aşamasını tespit eder ve bu test için pozitif sonuçları olan kedilerin virüsü temizlemesi pek olası değildir. IFA testi, veteriner kliniğiniz yerine bir laboratuvarda gerçekleştirilir. Genel olarak, IFA pozitif olan kedilerin uzun vadeli prognozu kötüdür.

Kedi Lösemi Virüsü Tedavisi

Kedi lösemi virüsü ile kalıcı olarak enfekte olan kedilerin yüzde seksen beşi, teşhisin ardından üç yıl içinde ölmektedir. Bununla birlikte, düzenli veteriner kontrolleri ve iyi koruyucu sağlık bakımı, bu kedilerin bir süre iyi hissetmelerine ve ikincil enfeksiyonlardan korunmalarına yardımcı olabilir. Düzenli olarak yapılan fiziksel muayeneler, laboratuvar testleri ve parazit kontrolü komplikasyonları önleyebilir ve sorunları hızlı bir şekilde tanımlayabilir. FeLV ile enfekte olmuş tüm kediler kapalı ortamlarda tutulmalı ve kısırlaştırılmalıdır.

Kedinizi Feline Lösemi Virüsünden Koruma

Düzenli olarak aşılarını yaptırmak ve enfekte kedilerden uzak tutmak, FeLV'ye yakalanmalarını önlemenin kesin bir yoludur.

Sekiz haftalıktan büyük kediler veya yavru kediler, çok kedili bir eve yerleşmeden önce virüs için test edilmelidir. Çoğu veteriner, FeLV pozitif bir kediye sahip bir eve yeni bir kedi sokmama konusunda tavsiyede bulunur, çünkü aşı ile bile enfeksiyona yakalanma riski altında olabilirler. Ek olarak, yeni gelen birinin stresi FeLV pozitif kediyi olumsuz etkileyebilir.




header.all-comments


bottom of page