MeydanPark Veteriner Kliniği
Pireler ve Keneler Hakkındaki Gerçekler

Kanla beslenen bu küçük, kanatsız böcekler kaşıntı ve tahrişten daha fazlasına neden olabilir: Ayrıca bakteri taşıyabilir, tenyalara ev sahipliği yapabilir ve cilt alerjilerine neden olabilir. Pireler günde kendi vücut ağırlıklarının 15 katı kan yiyebilirler. Bu anemiye yol açabilir. Pireler en çok yavru köpekler, yavru kediler ve yaşlı hayvanlar için tehlikelidir.
Evcil hayvanınızın pireleri varsa, muhtemelen cildini çizecek, yalayacak veya ısıracaktır. Tüylü arkadaşınızın ayrıca solgun diş etleri, tüy dökülmesi ve derisinde kırmızı ve tahriş olmuş alanlar olabilir. (Diş etleri kan kaybı veya anemi nedeniyle soluk olabilir). Evcil hayvanınızın kürkünü tarayın. Küçük, hızlı hareket eden şekiller görüyorsanız, evcil hayvanınızda pire vardır. Siyah noktalar "pire pisliği" veya pirelerin bıraktığı kurumuş kandır. Kürkteki minik beyaz taneler yumurta olabilir.
Pireler hızla çoğalır ve evcil hayvanınızı rahatsız ettiğini gördüğünüz her biri için göremediğiniz daha çok şey vardır. Bir dişi pire, yaşamları boyunca 2.000'e kadar yumurta bırakabilir. Yumurtalarını evcil hayvanınızın kürküne, evinizdeki eşyalara ve halıya bırakır. Ayrıca pireler yetişkin olmadan önce kozaya girerler. Bu kozalar onları böcek öldürücülerden korur.
Pire şampuanı veya banyo ; tipik olarak çözüm değildir.Bu ürünlerin kalıntı aktivitesi yoktur. Yani herhangi bir ılık, şampuanlı su pireleri öldürür gibi görünse de bölgede pire varsa, yine geri atlarlar.
Keneler
Keneler uçamaz veya zıplayamaz. Böceklerden çok örümcekler ve akrepler gibidirler. Ancak hayvanlara veya yanından geçen insanlara yaklaşmak için otlara ve çalılara tırmanırlar. Evcil hayvanınızı ısırıp kanla şişene kadar keneleri görmek zor olabilir. Keneler genellikle kendilerini bir hayvanın başına, boynuna, kulaklarına ve ayaklarına yakın tutunurlar ancak herhangi bir yere kilitlenebilirler.
Bir kene görürseniz, cımbızla sıkıca kavrayın, cildinize olabildiğince yakın tutun ve dümdüz dışarı çekin. Sert ama nazik olun. Keneyi bükmeyin veya sarsmayın. . En yakın zamanda veteriner hekiminize başvurun. Keneyi yakmak veya oje ile kaplamak, zararlı olabilecek tükürük salgılamasına neden olabilir. Keneler Lyme hastalığı ve diğer hastalıkları taşıyabilir.
Keneler genellikle ilkbahar, yaz ve sonbaharda aktiftir. Bazı türlerde yetişkin keneler de kışın aktiftir. Bir kene sonbaharda beslenecek bir insan veya hayvan bulamazsa, çoğu tür ilkbahara kadar saklanır.
Keneler hayvanlara ve kuşlara kolayca bağlanabilecekleri nemli ormanlık alanlar, orman yolları ve çimenli alanlarda ; kamp alanlarında , bakımsız çimenli bahçeleri severler. Evcil hayvanınızla bir yolculuğa çıkıyorsanız, evcil hayvanların yürüdüğü ve koştuğu otların arasında gizlenebileceğini bilmelisiniz.