top of page
270355198_242817747927858_6377512129999296697_n.jpg
Fip Tedavisi – GS ilaçları

 

Bir kedinin başına gelebilecek en kötü hastalıklardan biri olan, hayvan sahiplerinin ve veteriner hekimlerin korkulu rüyası diye tabir edebileceğimiz bir hastalık olan kedilerinin enfeksiyöz peritoniti (FİP) artık kediler için tedavisi olmayan bir hastalık değildir. 

Binlerce insan FİP’li kedilerde antiviral bir ajan olarak kullanılan ve nükleosit analoğu olan GS ilaçlarını kullanarak kedilerini başarıyla tedavi ettiriyor.  

Çok sayıda GS markası yasal olmayan yollardan ülkemize girmekte ve FİP’li kedilerin tedavisi için kullanılmaktadır.

Karaborsaya düşmüş olan bu ilaçların sahte olabileceğini hiç bir zaman unutmamalısınız.

FİP artık tedavi edilebilir bir hastalık olsa da, ne yazık ki tedavisi hem GS’nin pahalı olması hem de tedavi sürecinin uzun sürmesi nedeniyle çok masraflı bir tedavi yöntemidir.

Maliyetler, kedinizin kilosuna ve diğer semptomlara bağlı olarak değişecektir.

Tedavi sürecinin özeti

Kuru Fipin teşhis edilmesi zordur. Veteriner Hekiminizin hasta olan kedinize kuru fip teşhisi koyması için bir çok hastalığı ekarte etmesi gerekmektedir. Bu nedenle teşhis uzun sürebilir. Bu zaman kaybı da virüsün kan beyin bariyerini geçme olasılığını arttırmaktadır.

Virüs kan beyin bariyerini geçtiyse , nörolojik ve oküler semptomlar görülecektir.( referans ). Ancak kuru FİP hastaları için, bir kedinin nörolojik semptomları her zaman görülmeyebilir veya fark edilemeyecek kadar az olabilir. Buda teşhisi zorlaştıran bir durumdur.  Pek çok kuru FIP kedisi, teşhis edilememiş nörolojik semptomlar nedeniyle nüks yaşamaktadır.

Nörolojik semptomlar GS ilaçları kullanılarak tedavi edilebilir, ancak bu durumlarda, hastalığın uzun süreli remisyonunu sağlamak için nörolojik ve okuler formdaki fip için daha yüksek dozaj (10 mg / kg veya daha yüksek) GS gerekebilir ( referans ).

  1. Mevcut çalışmalarda ve yayınlanmış makalelerde fip hastalığı için GS ilaçları ile hasta kedileri 84 gün (12 hafta) tedavi etmek gerekmektedir. ( Referans )

  2. Tedavi süresinin belirlenmesi için kan tahlilleri ve diğer klinik belirtiler düzenli olarak izlenmelidir ( Referans )

  3. GS ilacı günde bir kez enjeksiyon şeklinde kullanır ( Referans )

  4. Kedinin semptomların şiddetine ve kilosuna bağlı olarak kedileri tedavi etmek için çeşitli dozlar kullanılır. Bu dozları Veteriner Hekimler belirler.( Referans ). 

  5. Oral formda bulunan GS ilacı, fipli kedileri başarılı bir şekilde tedavi etmek için kullanılmıştır.

  6. Şu anda oral GS kullanımının etkinliğini belgeleyen hakemli bir yayın yoktur, ancak dünya genelinde oral forumunu kullanan, birçok hasta yakını kedilerinin tedavi sonuçlarının olumlu olduğunu belirtmektedirler..( Referans )

  7. 84 günlük tedavi önerisi nereden gelmektedir ?

  8. Kedilerin farklı konsantrasyonlarda ve farklı sürelerde GC376 kullanılarak tedavi edildiği GC376 makalesinden gelmektedir. 12 haftalık tedavi sürecini tamamlamadan kesilen tedavilerde hastalığın nüks ettiğine vurguda bulunulmaktadır.

  9.  2019 yılındaki çalışma‘ ya göre ise Fip hastalarının prognozuna ve tedavi süresine karar vermek için düzenli kan tahlilleri yapılması gerekmektedir.

  10. Hemogram, TP , GLOB ve ALB seviyelerinin yanı sıra A : G oranının izlenmesi gerektiği ve bu değerlerin hastalığın prognozu ve tedavinin kesilip kesilmemesinin kararı hakkında yararlı olduğu vurgulanmaktadır.

  11. Bu tahlillere dayanarak, 6-10 haftalık tedaviden sonra kedilerin FiP’den tamamen iyileşmediği görülmüştür. Bu sonuçlarda 12 haftalık minimum tedavi süresini desteklemeye yardımcı olmuştur. Bu çalışmaların yazarları, 12 haftalık sürenin, proteaz inhibitörü kullanarak HCV ile insanları tedavi etmek için gereken süre ile de tutarlı olduğunu da belirtmişlerdir .

  12. 2019 çalışmasında ilk tedaviden sonra nükslerin 3-84 gün (ortalama 23 gün) içinde tekrarlandığı görülmüştür. Nüks eden kediler için ilk tedavide kullanılan GS441524 dozundan daha yüksek dozlar kullanmış ve önermişlerdir. Bazı hastalarda da GS-441524’ün olası yan etkileri nedeniyle daha kısa süreler kullanılmıştır. Bu sürelere karar verecek olan yetkili kişi Veteriner Hekimdir. ( Referans )

  13. GS-441524 dozajı ve maliyeti nedir?

  14. Sizin ve kediniz için en iyi dozu ve doğru olan ilacı belirlemek için FİP tedavisi yapan Veteriner Hekimlerden destek alabilirsiniz.

  15. İlaç Dozları Kedinizin kan tahlillerine , klinik ve fiziksel muayene bulgularına ve Semptomların türüne göre VETERİNER HEKİMiniz tarafında ayarlanmalıdır

  16. İlaçların dışarıdan temininde "Satıcıların" doz tavsiyesi vermesi mümkün değildir.

  17. ”HASTALIK YOK HASTA VARDIR” Her hastada farklı dozlar kullanılmaktadır. Çalışmalarda verilen dozları hesaplayan Veteriner Hekimler bu hastaları klinik olarak takip etmekte düzenli kan tahlillerini yapmaktadırlar.

  18. 2019 ‘da yapılan çalışma ‘da  2 mg / kg dozdan GS-441524 tedavi edilen kedilerde % 30’luk bir nüks oranı vardır. Hasta kediler 12 hafta boyunca daha yüksek 4 mg / kg ile tedavi edilmiştir. 4 mg / kg’dan tedavi edilen çoğu kedide hastalık tekrar nüksetmemiştir. 

  19. Virüsün kan-beyin bariyerini geçtiği durumlarda (kuru fip) kediler nörolojik semptomlar göstermeye başlar. 2020 yılındaki çalışmada, nörolojik semptomların 2019 çalışmasında kullanılandan daha yüksek bir GS dozu ile başarılı bir şekilde tedavi edilebileceği bulundu.

  20. 5 mg / kg ila 10 mg / kg arasındaki dozlar araştırıldı ve nörolojik semptom gösteren bir kedinin yani kuru fip teşhisi koyulan kedilerin 10 mg / kg gibi daha yüksek dozajlarla tedavi edilmesi gerekmektedir.

  21. Şu anda, birçok FIP tedavi grubu 6 mg / kg’lık bir başlangıç ​​dozu önermektedir .  Nörolojik veya oküler semptomlar gösteren kedilerin nüksetme olasılığı daha yüksektir ve 6 mg / kg’dan daha yüksek bir dozaj gerektirebilir.

  22. Kediler tedaviye cevap verip daha sağlıklı hale bir hale geldikçe , GS adlı ilacın kan-beyin bariyerini geçmesi daha zor hale gelir , bu da virüsün kan-beyin bariyerini geçip nörolojik semptromlara neden olması halinde ( kuru Fip) kan beyin bariyerini geçebilmek için daha yüksek GS dozlarının kullanılması gerektiği anlamına gelir. Kuru FiP vakalarında ve nüks vakalarında Coronavirüsün beyne girmiş olma olasılığı daha yüksektir ( referans ).

  23. Gs ilaçları ile fip tedavi ücreti, maliyeti nedir?

  24. GS ile Fip Hastalığı tedavisi ucuz bir tedavi değildir. Kedinizin tedavi süreci çok pahalı olabilir, tedavi sonuçları belirsiz olabilir ve mali durumunuz tedaviye devam etme kararınızı etkileyebilir. 

  25. Tüm kediler farklı yaş ve kilolarda olduğundan ve tüm kedilerin enfeksiyon şiddeti farklı olduğundan, her hasta kedi için farklı tedavi dozları gerekecektir.

  26. Türkiye’de bulunan ilaçlar çeşitlilik göstermekle birlikte fiyatları da kalitesine göre artmaktadır.

Fip tedavisi ve GS-441524 ile ilgili Araştırmalar;

bottom of page